Starklinnemann

Chopin krijgt meer kleur op de wangen door dit viertal heren. Diverse virtuoze melodieën verenigd in één compositie. 

Op een winterse avond in 2009 ontmoetten Jonas Linnemann (drums) en Paul Stark (piano) elkaar voor het eerst tijdens een jamsessie en voelden meteen een sterke connectie. Begin 2012 vult Vasilis Stefanopoulos, een zeer getalenteerde bassist uit Griekenland, het duo aan en Iman Spaargaren complementeert sinds kort het quartet met zijn hartstochtelijke spel op de tenorsaxofoon.

Voor StarkLinnemann staat het behalen van een gouden medaille bij de Olympische Spelen gelijk aan het componeren van tijdloze muziek die tot in perfectie wordt uitgevoerd. Toonkunstenaar zijn in de hoogste vorm betekent dat je jezelf pusht totdat de best mogelijke uitvoering van een werk bereikt is. Paul Stark en Jonas Linnemann zoeken bij hun eigen werk naar een originele sound door jazz te vermengen met klassieke muziek en wereldmuziek. In deze composities is hun gebundelde kracht goed hoorbaar. Hun kennis van ritme en klank wordt in de volledige breedte ingezet waardoor de creatie van rijke en intrigerende stukken mogelijk is. Ook meesterwerken van Frédéric Chopin en Franz Liszt worden vertaald naar moderne jazz in al zijn facetten en daarmee wordt een authentiek muzikaal verhaal gesmeed dat geloofwaardig is en ontroert of betovert. Deze manier van “hercomponeren” is uitzonderlijk in de jazzgeschiedenis!

Met de lancering van het derde album Transcending Chopin Volume 2 & 3 in het najaar van 2016 is het StarkLinnemann Quartet een feit. De specialiteit van dit virtuoze viertal heren is Universele Cross-over Muziek.

De kans is groot dat men over 150 jaar nog steeds met bewondering naar de muziek van StarkLinnemann luistert!

Reacties van theaterprogrammeurs

''De première van Transcending Chopin in Ketel1 van het Energiehuis. De mannen waren 1,5 jaar geleden langsgekomen met een bijzonder plan. Een concert rondom Frédéric Chopin maar dan heel anders dan anders. Het enthousiasme droop eraf en het was een gok. Gezien de eerdere projecten en muziek die met net zoveel liefde ten gehore waren gebracht, waren we – aangestoken door het enthousiasme – ervan overtuigd dat K1 een goed podium zou zijn voor StarkLinneman, transcending Chopin. In het maakproces veel wijzigingen, leidende tot een spannend resultaat waarbij de essentie van de muziek van Chopin gerespecteerd blijft, gegoten in een modern jazz jasje. We kijken uit naar de toekomst!'' - Evelien Holster, Programmeur Energiehuis, Schouwburg de Kunstmin (Dordrecht)

''Transcending Chopin verrast met een boeiende, innemende vertolking van Chopins muziek en George Sands correspondentie met Gustave Flaubert: muziek èn theatrale literatuur. In Transcending Chopin worden 19e eeuwse tijdgenoten tot leven gewekt in een mooie muzikale en theatrale voorstelling: de jazzy interpretatie van Chopin vormt een mooi geheel met het overtuigend gebrachte levensgevoel van Sand, dat zijn tijd ver vooruit was. En nog steeds actueel!'' - Jan Trompper, Oud-directeur en programmeur CC Het Diekhuus (Middelharnis)

Recensies

“…muziek van Chopin mooi vertaald naar deze tijd…”Johan Bakker, Nederlands Dagblad

“Met vele stemmingswisselingen blijft StarkLinnemann fenomenaal en overtuigend” - Joachim “Joe” Brookes, Rocktimes

“…Chopin krijgt meer kleur op de wangen…” - rakenDra Smit, Muziekwereld

“Een respect- en succesvolle vertaling van Chopin naar hedendaagse jazz” - Hessel Fluitman, Jazzflits

”...wie van Chopin én van eigentijdse Jazz houdt komt met dit vervolg van Transcending Chopin dubbel aan zijn trekken!...”Klaas Koopman, Pianowereld

“…Afrikaanse ritmen verwijzend naar Chopin, een interessante combinatie…”Jochem le Cointre, Jazzenzo

“...solide postbop met goed getimede improvisaties waarin de emotionele beweegredenen overeind blijven...”Ken Vos, Jazzism

“...dat klassieke muziek en jazz niet ver uit elkaar liggen bewijst StarkLinnemann...” - Wijnand Honig, Integraal eindredacteur kunst & cultuur NTR

Actuele voorstellingen